
Ņemot vērā 2024./2025. gada sezonā novērotās problēmas saistībā ar vairāku slotu galviņu materiāla pārāk lielu efektivitāti, "World Curling" nekavējoties atjaunoja olimpiskās sezonas inventāra atbilstības noteikumus.
Noteikumu izmaiņas attieksies tikai uz salikto elementu tipa galviņām (pārklāji/uzmavas pār formētām putām). "World Curling" sacensībās būs atļauts izmantot šādas slotu galviņas:
- BalancePlus ar Original RS putām;
- BalancePlus RS ar 3.0 putām;
- SmartBroom no Curling Tools ar mazāk cietām putām (jāapstiprina laboratorijā);
- Goldline Impact ar Pulsar putām;
- Hardline Ice Pad ar Recreational putām;
- End Game Icon.
Visas esošās tradicionālās slotu galviņas (audums, kas piestiprināts pie galviņas) būs derīgas.
Ar jauno noteikumu stāšanos spēkā, šādas birstes vairs nav apstiprinātas izmantošanai "World Curling" rīkotajās sacensībās:
- BalancePlus RS ar Firm 2.0 putām;
- Goldline Impact ar Evader putām;
- Goldline Impact ar Pursuer putām (jau izņemts no tirdzniecības);
- Hardline Ice Pad ar Competitive putām;
- SmartBroom no Curling Tools ar pašreizējām putām.
Šis lēmums tika pieņemts pēc konsultācijām ar dažādām ieinteresētajām personām, tostarp spēlētājiem, ražotājiem un ledus ekspertiem, kas rezultējās ar birstēšana testiem Morrisa kērlinga klubā Manitobā, Kanādā.
Testēšanā piedalījās vairāki augsta līmeņa sportisti un salikto elementu tipa slotu galviņu ražotāji. Atvēlētais laiks Morrisa kērlinga klubā deva iespēju uzsākt padziļinātākas diskusijas par to kā birstēšanas efektivitāti varētu saglabāt tajā līmenī, par kuru sportisti vienojās, lai tas atbilstu noteiktiem birstēšanas principiem.
Jaunie noteikumi nodrošina, ka salikto elementu tipa galviņās izmantotajām putām minimālās saspiešanas īpašības tiek palielinātas līdz augstākam procentam, ļaujot izmantot tikai mazāk cietas kategorijas putas. Tika panākta vienošanās, ka salikto elementu tipa slotu galviņu ražotājiem tiks dota iespēja izgatavot putas, kas atbilst šīm īpašībām, vai arī varēs turpināt izmantot esošās putas, ko tie jau ražo atbilstošajā kategorijā.
Šīs nav testēšanas procesa beigas. Visi iesaistītie atzīst, ka šis ir pagaidu solis, kas paredzēts, lai aizvadītu šo olimpisko sezonu.
Tā kā kērlings turpina modernizēties un profesionalizēties elites līmenī, mūsu sportisti un ražotāji turpina meklēt konkurētspējīgas un inovatīvas pieejas, lai uzlabotu sniegumu uz ledus. "World Curling" atbalsta un veicina šo attīstību, kā arī uzņemas atbildību par to, lai šīs izmaiņas radītu pozitīvu ietekmi uz sportu.
Specifikācijas un atbilstības procesi, kas tika izstrādāti 2016. gadā pēc “Sweeping Summit”, vairs nav pietiekami, jo sports ir attīstījies. Mūsdienās kērlinga attīstība prasa nepārtrauktu pārvērtēšanu, lai nodrošinātu konkurētspēju nākotnē.
Jauni ilgtermiņa testēšanas procesi, kas novērtē pilnīgas slotu galviņas konstrukcijas ietekmi, jau ir uzsākti sadarbībā ar akadēmiķiem un materiālu ekspertiem.
"World Curling" pauž nožēlu par iepriekšējo testēšanas procesu problēmām, kas pagājušajā sezonā nonāca līdz konkrētai situācijai, sasniedzot kritisko punktu. Mēs atzīstam, ka ir svarīga uzticama, nepārtraukta testēšana un esam apņēmušies izstrādāt efektīvu testēšanas protokolu pirms sacensībām, lai nodrošinātu uzticamību šim kērlinga aspektam.
Darbs un cieša sadarbība ar visām ieinteresētajām pusēm turpināsies, veidojot striktus inventāra noteikumus un testēšanas protokolus mūsu sporta veida ilgtermiņa nākotnei un stabilitātei.
Informācija par elites kērlinga slotu galviņu specifikācijām, tostarp dokuments „Statement of Principles for Competition Equipment”, ir pieejama "World Curling" tīmekļa vietnē – https://worldcurling.org/brushes/.
Papildus iepriekšējam pētījumam Saskačevanas universitāte Nutana kērlinga kluba telpās Saskatūnā, Kanādā veica divus eksperimentus, lai novērtētu atšķirīgo ietekmi, kādu uz kērlinga ledu atstāj dažādi birstēšanas virzieni, kā arī cietu melnu un mīkstāku baltu putu izmantošana.
Saskačevanas universitātes pētījuma rezultāti – https://worldcurling.org/wp-content/uploads/2025/08/Public-Release-Knifing-versus-Brushing-Experimental-Results-Final.pdf.
Foto: World Curling/Richard Gray
Autore: Linda Mangale
